marți, 23 octombrie 2012

 Cu cat esti mai activa si cu cat faci mai multe exercitii in sarcina, cu atat iti va fi mai usor sa te obisnuiesti cu modificarile pe care le sufera corpul tau in aceasta perioada. De asemenea. miscarea te ajuta sa scapi mai repede si mai usor de kilogramele acumulate in timpul sarcinii. Daca ai un program zilnic de exercitii sau daca faci frecvent miscare, vei avea un tonus bun si o stare de bine.

Cateva sfaturi pentru cand faci exercitii in sarcina:

- Cand faci exercitii in sarcina trebuie sa ai grija sa nu te supui unui efort prea intens, nu te extenua. Trebuie sa adaptezi exercitiile in functie de evolutia sarcinii. Pe masura ce sarcina evolueaza trebuie sa faci  exercitii mai simple, plimbari prin parc, alergare usoara, pentru ca efortul depus sa nu fie foarte mare.
- Daca inainte de sarcina nu ai fost o persoana foarte activa, este recomandat sa incepi cu exercitii simple, care sa nu te supuna la un efort intens brusc.
- Un lucru foarte important cand faci exercitii in sarcina este sa faci incalzire inainte de a incepe exercitiile propriu-zise.
- Incearca sa faci zilnic miscare, indiferent daca e mers pe jos, dans sau alt sport.
- Atunci cand este foarte cald afara, evita sa faci exercitii in timpul sarcinii.
- Daca alegi sa faci exercitii la o sala de fitness trebuie sa te asiguri ca instructorul tau stie ca esti insarcinata si de asemenea stie in ce perioada a sarcinii te afli.

Iata ce exercitii  trebuie evitate in sarcina:

- Nu te intinde pe spate mai ales dupa saptamana  a saisprezecea de sarcina. In aceasta pozitie, greutatea acumulata in aceasta perioada preseaza vasele de sange si astfel poti avea senzatia de lesin.
- Nu practica sporturi de contact sau sporturi care presupun lovituri cum sunt: judo, kickboxing etc.
- Alte exercitii in sarcina care trebuie evitate: calarie, schi, patinaj si ciclism, deoarece exista un risc mare de cadere.

Exercitii recomandate in sarcina:

1. Plimbarea
Unul dintre cele mai bune exercitii in sarcina este mersul pe jos. Poti sa il faci oriunde si nu necesita nici un echipament special in afara de o pereche de pantofi buni pentru sport. Pe langa efort fizic, mersul pe jos iti da un tonus bun si o stare de bine. Astfel poti sa transformi mersul la cumparaturi intr-o modalitate nemaipomenita de a face miscare.
2. Inotul
Expertii in fitness recomanda inotul ca fiind cel mai bun exercitiu in sarcina. Inotul este ideal, deoarece pune  in miscare ambele grupe musculare mari (bratele si picioarele) si imbunatateste circulatia. Chiar daca atunci cand esti gravida ai o greutate mai mare, datorita apei aceasta nu se simte. Apa sustine cea mai mare parte din greutatea corpului si astfel vei avea o senzatie de usurinta si de confort
3. Alergatul
Alergatul in timpul sarcinii este unul dintre cele mai eficiente modalitati de a face miscare. Tonifica muschii, ajuta la o buna circulatie a sangelui si da o stare de bine. De asemenea, este un sport pe care poti sa-l faci oricand, dimineata inainte sa mergi la serviciu sau seara dupa ce vii.
4. Yoga
Acest sport iti reda flexibilitatea, iar greutatea in plus capatata in timpul sarcinii nu are impact asupra articulatiilor tale. De asemenea yoga este un exercitiu recomandat in sarcina deoarece te ajuta sa te relaxezi si sa ai o respiratie normala. Este o modalitate foarte buna de a te deconecta de la grijile zilnice si de a scapa de stresul acumulat in timpul sarcinii.
5. Stretchingul
Este ideal ca atunci cand faci exercitii in sarcina sa inchei cu stretching, deoarece reda flexibilitatea si intinde ligamentele si musculatura. Adauga exercitiile de stretching la sfarsitul celorlalte exercitii si astfel vei obtine un antrenament complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu